Uppteckning nummer NM-SEU49130_12

Upptecknare: Nils Olsson

Socken/stad: Torp

I Norrleringen i Torp fanns en spelman som gick under benämningen Troll-Per. Utom det att han var en duktig spelman var han även framstående trollkarl. Sin trolldomskonst använde han tyvärr blott för att ställa till ohägn och elände för både människor och djur.

Sålunda berättar Paulus Almgren, (Myrås-Pålle) i Fränsta: Troll-Per brukade gå till kyrkogården och hämta "dömull" vilken han använde för sina trollerier. I sin bostad skulle han haft ett förtorkat kvinnolik, vilket även fick tjänstgöra som medium när han skulle ut på något rackartyg. Han reste då upp liket mot väggen och stod och smekte håret på det, under det han läste några för vanligt folk obegripliga trollformler och ramsor, sedan fyllde han sina fickor med "dömull" och gick så ut i bygden för att ställa till ohägn. Ett kärt nöje för Troll-Per var att på lördagskvällarna, när pojkarna gått "utpå" söka upp dem där de låg hos någon flicka samt passa på och strö ut lite "dödmull" emellan dem i sängen och sedan var det slut på den kärleken.

Men det var icke blott bland ungdom han ställde till förtret, även de gifta fingo besök av Troll-Per och även hos dem strödde han ut sin "dödmull" i sängen mellan de äkta makarna med påföljd att det sedan blev ett liv i splittring, kiv och strid makarna emellan under alla de år som de hade att leva tillsammans. (Det var ej så lätt att få skillsmässa då och dessutom var det skamligt).

Även de oskäliga djuren fingo lida för Troll-Pers trollerier men, säger Myrås-Pålle, själv fick han dö som en skabbig hund.

Troligen hade han en känsla av att han skulle kallas hädan och gick därför och gömde sig och dog i lönskaläge. Efter en tid hittades han emellertid och kunde föras till Torps kyrkogård för jordfästning.

(Se notbilaga nr 77.)

Nordiska museet. Frågelista. Sp. 113. Spelmän.